FAQ ŠKOLA PADOBRANSTVA

Često postavljena pitanja
Da li je dozvola međunarodno priznata?
Da, USPA padobranska dozvola priznata je posvuda u svijetu ( u zemljama članicama FAI- a). To znači da sa USPA dozvolom možete samostalno skakati svugdje na svijetu, sa svojom opremom.
Što kada završim početni padobranski tečaj?
Kada završite početni padobranski tečaj, niste samostalan padobranac i nećete odmah dobiti dozvolu. Da biste dobili A padobransku dozvolu, morate ispuniti određene uvjete nakon padobranskog početnog tečaja, kao npr. morate imati sveukupno cca 25 skokova i cca 5 min slobodnog pada.
Koliko mi skokova treba za padobransku dozvolu?
Za prvu padobransku dozvolu, A padobransku dozvolu morate imati sveukupno 30 skokova. Prvih 5 ćete imati tijekom trajanja početničkog padobranskog tečaja.
Koliko mi skokova treba za padobransku dozvolu?
Za prvu padobransku dozvolu, A padobransku dozvolu morate imati sveukupno 25 skokova. Prvih skok skačete već tijekom početnog padobranskog tečaja (PPT), a ostale u nastavku školovanja.
Moram li na liječnički?
Morate. Liječnički se obavlja u ambulantama koje imaju zrakoplovnu medicinu, mi ćemo vas uputiti na ambulante.
Koja je cijena početnog padobranskog tečaja?
Cijena početnog padobranskog static line tečaja je 4500 kn. Cijena uključuje najam opreme za 5 skokova, info skriput, CD, video i foto materijal skokova, te 5 skokova. Ne uključuje jedino liječnički pregled.
Tko sve može ići u padobransku školu?
Svatko tko je prošao liječnički pregled može pristupiti padobranskoj školi. Morate biti stariji od 16 godina, a ukoliko imate manje od 18 godina, morate imati pisani pristanak roditelja.
Da li je oprema uključena u cijenu tečaja?
Oprema je uključena u cijenu tečaja.
Što trebam nositi sa sobom kada dolazim na skokove?
Kada dolazite na skokove, dođite u sportskoj odjeći i tenisicama. Mi ćemo vam dati sve ostalo – kombinezone, visinomjer, naočale, kacigu i naravno – padobran!
Nakon koliko vremena mogu skakati sam?

Kod Static line/ IAD, AFF metode školovanja imate svoj padobran, sami upravljate, ali ste pod nadzorom instruktora. Kod Tandem metode instruktori skaču s vama. Ipak, cijelo vrijeme školovanja ste pod nadzorom instruktora.

Samostalno skakanje ipak najviše ovisi o vama, koliko ste brzo svladali predstavljene vještine, koliko ste stabilni i sl.

S koje visine ću skakati?
Kod static line/IAD metode ćete skakati s 1000m. S napretkom obuke i usvajanjem novih vještina i znanja instruktor će vam dopuštati skakanje s veće visine. Kod AFF i Tandem metode ćete skakati s 3000m. Visina s koje skačete ovisi o tome koliko brzo napredujete, koliko ste samostalni i sigurni u to što radite.
Što ako mi se ne otvori padobran?
Ukoliko se dogodi problem kod otvaranja glavnog padobrana, postoji rezervni padobran. Kako biste se osjećali još sigurniji, u svaki padobran ugrađen je i automat koji na određenoj visini sam pokreće proces otvaranja rezervnog padobrana, neovisno o padobrancu. Oprema je danas tehnički toliko napredna, da su šanse za takvu ili sličnu situaciju gotovo vrlo male ili nikakve.
Koja je najniža, a koja najviša dobna granica za padobransku školu?
Najniža granica je 16 godina. Najviša dobna granica zapravo ne postoji. Ukoliko ste prošli liječnički – to je to! 🙂
Što je to USPA?

USPA (United States Parachute Association) je najveća padobranska organizacija na
svijetu, s preko 34 000 članova, više od 250 padobranskih škola, centara i klubova. USPA padobranske škole nude najnaprednije metode obuke razvijene od strane USPA-a, te ih mogu podučavati samo USPA licencirani instruktori. Mi smo prva i trenutno jedina licencirana USPA škola u Hrvatskoj.

Koliko je padobranska škola sigurna?
U padobranskoj školi cijelo ste vrijeme pod nadzorom instruktora. Oni paze na vas, paze na vašu sigurnost, te vas obučavaju za sve prinudne postupke. Svi padobrani imaju rezervne padobrane, te automate koji, ako ste u opasnosti, automatski aktiviraju otvaranje rezerve, nevezano za padobranca. Svi naši padobrani i oprema koju koristimo za školovanja su posebno odobreni.
Kolikom brzinom ću padati?
U slobodnom padu padate otprilike brzinom od cca 200 km/h.
Što je to AFF tečaj?
AFF (Accelerated Freefall) je metoda padobranske obuke u kojoj jedan ili dva ovlaštena instruktora iskaču zajedno s učenikom, prate ga u slobodnom padu, te ga pridržavaju sa svake strane, dok učenik ne stekne određene vještine. Nešto slično kao kad ste učili voziti bicikl s pomoćnim kotačićima. Zamislite instruktore kao svoje pomoćne kotačiće.
Što je to Static line tečaj?
Static line je gurtna. Jedan kraj gurtne pričvršćen je za učenika, a drugi kraj za avion. Gurna automatski otvara učenički padobran kada učenik iskoči iz aviona. Instruktor ne skače s učenikom.
Postoji li ograničenje težine?
Iako je oprema napravljena kako bi izdržala puno veća opterećenja, ograničenje težine smo postavili na 100kg. Ukoliko imate više od 100 kg kontaktirajte nas da raspravimo o svim aspektima i opcijama.
Koliko će mi dugo trebati da dobijem dozvolu?
To u prvom redu ovisi o vama i vašem napredovanju kroz školovanje, te stjecanju potrebnih vještina.
Od čega se sastoji padobranska škola?
Padobranska škola sastoji se od teorijskog dijela (predavanja), vježbi i praktičnog dijela (skokova).
Koliko traje početni padobranski tečaj?
Padobranski tečaj traje od 1 – 7 dana, ovisno za koji tečaj ste se odlučili.
Da li dobivam dozvolu odmah nakon padobranskog tečaja?
Ne. Nakon završenog početnog padobranskog tečaja i dalje nemate sve uvjete za dobivanje A padobranske dozvole, te nastavljate dalje sa skakanjem i vježbanjem dok ne ispunite sve uvjete za polaganje A padobranske dozvole..